محمد صالح زیبایی۱۴۰۰-۰۲-۱۹بازدید ۴۷۶۵
Posted on

مالکیت فکری و واکسن کرونا

یادم می آید جایی مطالعه کردم بعضی نظام های حقوقی همچون قانون مالکیت فکری برای حغظ فاصله بین کشورهای فقر و توسعه یافته شکل گرفته است . اکنون در زمانه ای که کرونا تمام دنیا را بهم ریخته است نگاهی می کنیم به صحبت های مرتبط به این بحث:

  1. سازمان جهانی بهداشت: خواستار تعلیق حق ثبت اختراعات واکسن‌های پیشرفته علیه کرونا شده بود.
  2. آمریکا: کاترین تای، نماینده تجاری ایالات متحده در بیانیه‌ای اعلام کرد، این یک بحران جهانی بهداشتی است و شرایط فوق‌العاده بیماری همه‌گیر کووید ۱۹، مستلزم اقدامات فوق‌العاده است. این مقام دولت آمریکا تصریح کرد: دولت جو بایدن قاطعانه به حمایت از حقوق مالکیت معنوی اعتقاد دارد، اما در راستای پایان دادن به این بیماری همه‌گیر از نادیده گرفتن حفاظت از این حقوق برای واکسن کووید ۱۹ حمایت می‌کند.
  3. فرانسه: امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه روز پنجشنبه گفت که با این اقدام کاملا موافق است. او گفت که واکسن باید برای همه مردم در سراسر جهان قابل دسترسی باشد. مکرون قبلا نسبت به این موضوع موضعی محتاطانه داشت، اما پس از آنکه آمریکا موافقت خود را با آن اعلام کرد موضع خود را تغییر داد.
  4. آلمان: یک سخنگو از آلمان گفت که حفاظت از حقوق مالکیت معنوی سرچشمه نوآوری ها است و باید در آینده نیز همین طور باقی بماند. شرکت های آلمانی از شرکت های سازنده و تولید کننده واکسن هستند.
  5. ایتالیا: لویجی دی مایو، وزیر خارجه ایتالیا، در صفحه فیسبوکش نوشت که اعلامیه آمریکا «نشانه بسیار مهمی» است و جهان به «دسترسی رایگان» به مالکیت معنوی واکسن‌های کرونا نیازمند است
  6. هند: آقای مودی از طریق تماس تصویری در نشست امروز رهبران اتحادیه اروپا که در پورتو در پرتغال تشکیل شده بود، شرکت کرده بود و خواستار تعلیق امتیازهای انحصاری تولید واکسن‌ کرونا به منظور افزایش تولید واکسن در کشورهای در حال توسعه شده بود.
  7. پاپ فرانسیس: روز شنبه از پیشنهاد جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، در لغو حقوق مالکیت معنوی واکسن‌های کووید۱۹،پاپ فرانسیس با یادآوری تلفات زیادی که ویروس کرونا در جهان به جا گذاشته است، افزود: «سویه دیگر [ویروس فردگرایی] این است که ما قوانین بازار یا بازار فکری یا مالکیت معنوی را پیش از قوانین عشق و سلامت بشریت قرار دهیم.»
  8. فدراسیون بین المللی صنایع دارویی نیز ضمن موافقت با توزیع سریع و عادلانۀ واکسن کرونا در سراسر جهان، تصمیم ایالات متحدۀ آمریکا در حمایت از این طرح را «مأیوس کننده» دانسته و گفته است: «این پاسخی ساده اما نادرست، به یک مشکل پیچیده است».
  9. تدروس ادهانوم مدیر کل سازمان جهانی بهداشت: نیز با استقبال از رویکرد دولت جو بایدن، تصمیم آمریکا را «در راستای حمایت از اولویت بخشی به رفاه همگانی در موقعیت حساس کنونی، لحظه ای تاریخی در راه مبارزه با همه گیری کرونا» توصیف کرد
  10. فایزر و مدرنا: تحلیلگران مالی در وال استریت انتظار دارند که فایزر و مدرنا سود کلانی از فروش واکسن‌های کرونای خود کسب کنند. بر این اساس، این دو شرکت داروسازی تنها در سال ۲۰۲۱ از محل واکسن کووید-۱۹ حدود ۳۲ میلیارد دلار درآمد خواهند داشت.  (منبع: https://www.eghtesadonline.com/n/2aHV)
  11. دعوی حقوقی سنگین بر سر واکسن بیماری کرونا (مطالعه)
  12. مخالفت بیل گیتس با دسترسی کشورهای فقیر به فرمول واکسن (مطالعه)
اگر چه مسائل زیادی وجود دارد که باید مورد توجه واقع شود ولی با مطالعه ی این خبرها من فکر می کنم همان جمله ی اصلی در همین فراگیری جهانی اخلاق انسان ها را به چالش کشانده است. حتی در حالیکه ما نمی دانیم منشآ این ویروس از آزمایشگاه های چینی یا آمریکایی به بشریت اهدا شده است یا نه .  کشورهای توسعه یافته که دارای امکانات تخصصی فناورانه ی کاملتر و جامعتری هستند با دست یابی سریعتر به واکسن، برتری اقتصاد بر جان انسان ها را بنمایش می گذارند و منطق حفط فاصله ها را بدرستی عمل می کنند.
به هر حال از نظر من چالش های عمیقی در رابطه با بحث مالکیت فکری وجود دارد که می تواند هنوز هم مورد بحث های دانشگاهی وافع شود.
این مقاله هم بعد از نوشتن دیدم میتواند مطالعه ی مفیدی باشد: ( https://www.didarnews.ir/fa/news/90359)

این پست چقدر برای شما مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز ۰ / ۵٫ تعداد امتیاز: ۰

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

اشتراک گذاری این مطلب: