سوالات متداول کتاب های الکترونیکی

  • کتاب الکترونیکی (ایبوک) چیست؟

با رواج روزافزون تأثیر رایانه در مسائل روزمره، جهان با سرعت فزاینده‌ای به دنیای الکترونیک و دیجیتال تبدیل می‌شود. کتاب و چاپ و نشر نیز از این راه باز نمانده‌اند و ظهور نشر الکترونیک این صنعت را دستخوش تحولی عظیم کرده است

کتابهای الکترونیکی بصورت متنی و از طریق رایانه یا گوشی همراه و یا کتابخوان ها (مانند دستگاه کیندل شرکت آمازون) و با مروروگرها و یا نرم افزارهای مخصوص به خود قابل استفاده هستند.

  • نسخه های الکترونیکی شامل چه فرمت های می شوند و نحوه استفاده از این فرمت ها به چه صورت است ؟

کتابهای الکترونیکی در فرمت های pdf ، epub ، azw ، chm ، djvu ، mobi و… نشر و قابل دستیابی هستند. هرکدام از این فرمت ها نرم افزار مخصوصی جهت نمایش و باز شدن دارند که البته فرمت pdf از سایرین  پرکاربردتر و نام آشناتر است زیرا این نسخه حتی نیز با استفاده از مرورگرها نیز باز شده و قابل نمایش است .اکثر افراد نرم افزارهای نمایش آن را روی رایانه یا موبایل خود دارند.

براساس مدخل ویکی پدیا این فرمت ها برای کتاب الکترونیک وجود دارند:

۱٫۱ Broadband eBooks (BBeB)

۱٫۲ Comic Book Archive file

۱٫۳ Compiled HTML

۱٫۴ DAISY – ANSI/NISO Z39.86

۱٫۵ Djvu

۱٫۶ DOC

۱٫۷ DOCX

۱٫۸ EPUB

۱٫۹ eReader

۱٫۱۰ FictionBook (fb2)

۱٫۱۱ Founder Electronics

۱٫۱۲ Hypertext Markup Language

۱٫۱۳ iBook (Apple)

۱٫۱۴ IEC 62448

۱٫۱۵ INF (IBM)

۱٫۱۶ Kindle (Amazon)

۱٫۱۷ Microsoft LIT

۱٫۱۸ Mobipocket

۱٫۱۹ Multimedia eBooks

۱٫۲۰ Newton Digital Book

۱٫۲۱ Open Electronic Package

۱٫۲۲ Portable Document Format

۱٫۲۳ Plain text files

۱٫۲۴ Plucker

۱٫۲۵ PostScript

۱٫۲۶ RTF

۱٫۲۷ SSReader

۱٫۲۸ Text Encoding Initiative

۱٫۲۹ TomeRaider

  • Open XML Paper Specification

 

  • آیا یابش در زمینه تهیه کتب چاپی نیز فعالیت میکند ؟

یابش به دفعات و برای رفع نیاز مشتریان خود اقدام به تهیه کتب چاپی لاتین نموده است اما با این حال عمده ی فعالیت ما تامین منابع الکترونیکی است نه منابع چاپی. مشتریان نیز بواسطه هزینه زیاد و زمانبر بودن تهیه کتب چاپی لاتین از خارج از کشور، معمولاً اقبالی برای تهیه این نوع کتب ندارند.

 

  • آیا یابش در زمینه تامین کتب فارسی نیز فعالیت می کند ؟

خیر زیرا کتب فارسی الکترونیکی به سادگی از طریق سایت های داخلی عرضه و تامین آنها برای عموم میسر است.

  • آیا منظور از نسخه اورجینال الزاماً نسخه pdf است ؟

خیر در بسیاری از مواقع نسخه ی اصلی منتشرشده از کتاب ممکن است با یکی از فرمت های غیرpdf باشد و از انجایی که مشتریان فرمت pdf را بیشتر می پسندند، برای اینگونه کتب، یابش قبل از ارائه به مشتری یکبار فرآیند تبدیل به  pdf را انجام داده و همراه با فایل اصلی به مشتری ارائه می کند. البته نسخه pdf تبدیلی معمولاً شماره صفحه ندارد و ممکن است تعداد کلمات در هر صفحه نیز با نسخه اصلی کمی تفاوت داشته باشد اما کتاب نقص یا کمبودی ندارد و همه متن فرمت اصلی نیز در فرمت تبدیلی موجود است و محتوا کاملاً همان است. بااین حال نسخه اورجینال نیز به مشتری ارائه می شود تا هرکدام از فرمت ها که بیشتر مورد نیاز است را استفاده نماید.

  • یک کتاب الکترونیکی کامل چه ویژگی هایی دارد ؟

یک کتاب الکترونیکی در وهله اول و بعنوان مهمترین فاکتور باید متن اصلی کتاب را دارا باشد اما ویژگی های دیگری نیز وجود دارد که اکثر نسخه های اورجینال آنها را دارا هستند . از جمله کاور (جلد)، فهرست ، رفرنس ، حاشیه مناسب متن در صفحه، وضوح و کیفیت متن و قابلیت سرچ در متن. گاهی تنها نسخه الکترونیکی موجود کتاب ممکن است بخشی از این ویژگی های اصلی را دارا نباشد مثلاً نسخه اسکن شده از کتاب موجود باشد که قابلیت سرچ در متن ندارد .

  • شابک یا ISBN و EISBN چیست ؟

شابک مخفف “شماره استاندارد بین المللی کتاب” است. معادل این واژه در زبان لاتین ISBN برای کتب چاپی و EISBN برای کتب الکترونیکی می باشد. هر کتاب یه شابک اختصاصی۱۰ یا ۱۳رقمی دارد که یافتن و معرفی آن را ساده تر می کند. البته دو نکته مهم شایان ذکر است: نکته اول اینکه شابک نسخه چاپی یک کتاب با نسخه الکترونیکی آن متفاوت است هرچند که هردو یک عنوان را نمایش میدهند. و نکته دوم اینکه بعضی از کتاب ها بیش از چندین شابک دارند.  OISBN نیز که مخفف ONLINE-ISBN است در برخی سایت ها و پایگاه ها ممکن است مورد استفاده قرار گیرد.

  • منظور از ویرایش EDITION چیست ؟

کتابهای الکترونیکی نیز همانند کتب چاپی ممکن است توسط چند ناشر چاپ شده یا دچار تغییرات و ویرایش شوند . هر ویرایش (edition)  نشانگر این است که کتاب دارای تغییرات و کسور و اضافاتی نسبت به ویرایش های قبلی است و بطور معمول مراجعه کنندگان بیشتر به دنبال جدیدترین ویرایش کتاب هستند. این ویرایش ها نیز ممکن است توسط ناشرین متفاوتی چاپ و عرضه شده و دسترسی به آن نیز با ویرایش های دیگر متفاوت باشد. ویرایش ها از نظر سال انتشار نیز معمولاً باهم متفاوتند.

  • تفاوت بین سالهای انتشار یک کتاب در چیست ؟

گاهی ممکن است یک ویرایش از کتاب چندین بار (در سالهای مختلف) چاپ شود که در این حالت هیچ تغییری در متن کتاب ایجاد نشده و تفاوتی بین نسخه چاپ جدید و قدیمی از لحاظ متن اصلی کتاب وجود ندارد.

  • ناشرین مطرح در زمینه کتب الکترونیکی چه شرکت ها یا سازمان هایی هستند ؟

ناشرین زیادی در زمینه نشر کتب الکترونیکی فعالیت می کنند که از این میان Oxford, Wiley , Taylor and Francis, Cambridge , Springer , Elsevier  از ناشرین آکادمیک معتبر بین المللی می باشند.

  • آیا یابش به همه ناشرین کتب الکترونیکی دسترسی دارد ؟

یابش بیشترین سطح دسترسی ها به منابع را داراست اما ما ادعا نداریم تمام کتاب ها را امکان ارائه داریم بلکه تمام تلاش ما مبتنی بر رساندن کتاب مورد نیاز کاربران و مشتریانمان است.

زمانی که یک درخواست کتاب به یابش ارسال می شود، ابتدا بررسی میکنیم که مطمئن شویم کتاب نسخه ی الکترونیکی دارد، سپس تلاش ما بر این است تا همه پایگاه هایی که این کتاب را عرضه می کنند بررسی نموده و از ناشر یا پایگاهی که دسترسی بهتری داریم آنرا تهیه نماییم.

  • پایگاه های سرچ کتاب الکترونیکی لاتین را چطور بشناسیم؟

امکان سرچ کتب منتشر شده هر ناشر در سایت همان ناشر میسر است اما طبیعتاً زمانی که نمیدانیم کدام ناشر کتاب را به چاپ رسانده باید از یک پایگاه جامع تر برای این منظور استفاده کنیم.  ما در یابش پایگاهی آماده کرده ایم تا کاربران براحتی در میان کتاب های الکترونیک منتشر شده جستجو کنند lib.yabesh.ir/books

دیگر پایگاه های مورد استفاده :

  • سایت Worldcat.org یکی از این موتورسرچ های جامع است که شما میتوانید براساس نام کتاب یا شابک یا حتی نام نویسنده و… در آن اقدام به جستجو نموده و کتاب مدنظر خود را بیابید. از ویژگی های این سایت : جامع بودن ، نمایش کامل اطلاعات کتاب، امکان بررسی وجود نسخه های چاپی و الکترونیکی ، تعیین ناشرین یا سایت ها یا کتابخانه های دانشگاهی که یک کتاب را دارا هستند و … . البته این سایت فقط یک موتورسرچ است و فروش کتاب ندارد.
  • سایت Amazon.com یکی از مشهورترین و نام آشناترین این پایگاه هاست و بسیاری از کتب چاپی و الکترونیکی از طریق این سایت معرفی یا به فروش میرسند.
  • گوگل بوک
  • سایت های دیگری نیز برای سرچ کتب الکترونیکی وجود دارند که البته به جامعیت پایگاه های فوق نیستند. مانند kobo  و vitalsource و  chegg .

ذکر این نکته ضروری است که الزاماً کتابهایی که توسط این سایت ها ارائه می شوند کتب الکترونیکی نیستند و شامل کتب چاپی نیز می شوند.

شما میتوانید بعد از جستجو و یافتن کتاب درخواستی تان ، اطلاعات آنرا برای ما ارسال فرمایید تا بررسی و اطلاع رسانی نماییم

  • آدرس کتابخانه دیجیتال یابش چیست و چه ویژگی هایی دارد ؟

پایگاه سرچ کتب الکترونیکی یابش به آدرس lib.yabesh.ir/books  مجموعه ای از ویژگی های جذاب در پایگاه های سرچ کتاب الکترونیکی بصورت همزمان در این پایگاه وجود دارد: جامعیت (با امکان سرچ بین   ۱۵میلیون عنوان کتاب)، نمایش اطلاعات کتابشناختی کتب، امکان سرچ موضوعی ، امکان سرچ براساس عنوان، شابک، نام نویسنده، ناشر و حتی OCLC (کد اختصاصی سایت worldcat) ، امکان خرید مستقیم یا سفارش کتاب در لحظه و بدون نیاز به ثبت نام و صرف زمان و …

یکی از مهمترین ویژگی های این سایت ارائه بیش از یک میلیون عنوان کتاب الکترونیکی بصورت رایگان است. بطورکلی کتب الکترونیکی موجود در این پایگاه در سه حالت قیمتی وجود دارند :

  • بیش از ۱٫۵ میلیون عنوان کتاب لاتین بصورت رایگان که قابلیت دانلود در لحظه را دارا هستند.
  • تعدادی بصورت قیمت دار (۱۵۰۰۰تومان) که میتوانید با پرداخت آنلاین سفارش داده و تا ۴۸ساعت لینک دانلود دریافت نمایید
  • تعدادی بدون قیمت که از طریق گزینه ارسال درخواست میتوانید آنرا سفارش داده و در مدت ۴۸ساعت نتیجه اولیه بررسی را دریافت فرمایید.

  • آیا یابش برای دیگر منابع اطلاعاتی نیز پایگاه جستجو دارد ؟

پایگاه Lib.yabesh.ir که در سال ۹۸ راه اندازی شد، یک موتورسرچ جامع و منحصر به فرد است. این پایگاه علاوه بر بخش کتب، بخش های مقالات ، استانداردها ، گزارشات و پایان نامه های الکترونیکی را نیز  در خود داراست و شما میتوانید با مراجعه به این سایت انواع منابع اطلاعاتی را جستجو، بررسی و درخواست نمایید.

  • از چه راه هایی می توان درخواست کتب الکترونیکی برای شرکت یابش ارسال نمود ؟از طریق ارسال مستقیم به ایمیل ebooks.yabesh.ir@gmail.com درصورتی که اطلاعات کتابشناختی را دارید و میدانید دقیقاً چه کتاب یا کتابهایی را میخواهید
    از طریق سفارش در پایگاه lib.yabesh.ir/books (در این حالت امکان جستجو و انتخاب را پیش از ثبت سفارش دارید)

توجه داشته باشید کتبِ قیمت دار در پایگاه lib.yabesh.ir پس از پرداخت از طریق ایمیل به یابش سفارش داده می شوند و اعلام قیمت بدین معنی نیست که کتاب در ارشیو موجود بوده و قابل دانلود در همان لحظه است. هرگونه ارتباط یابش با شما از طریق ایمیل می باشد.

 

  • حداقل و حداکثر قیمت کتب الکترونیکی تهیه شده توسط یابش چقدر است و علت این تفاوت چیست ؟

اگر کتاب ها از مجموعه های از پیش تعیین شده ی انبوه نباشند (مثلا مجموعه ی صدهزارتایی با هزینه ی ده میلیون تومان  قابل خرید است) آنگاه حداقل قیمت کتب الکترونیکی که توسط ما قابل ارائه باشد ۱۵۰۰۰ تومان است اما حداکثری برای آن وجود ندارد. علت این تفاوت نیز در میزان دسترسی ها، میزان صرف زمان جهت تهیه، تفاوت در ناشر، نیاز یا عدم نیاز به خرید دلاری کتاب، تفاوت در قیمت دلاری کتب و … می باشد . اما با این حال غالبِ کتابهای ارائه شده از سوی ما در بازه ی قیمتی بین ۱۵۰۰۰ تا ۶۵۰۰۰ تومان قابل ارائه هستند که بجز موارد ۱۵۰۰۰تومانی ، برای الباقی کتب که قیمت متفاوتی دارند ابتدا قیمت به مشتری اعلام و بعد از تایید وی اقدام به تهیه کتاب می شود.

  • مدت زمان ارسال پاسخ کتب الکترونیکی چقدر است ؟

پاسخ اولیه درخواست های ۱تا۵عنوان کتاب حداکثر تا ۴۸ ساعت کاری و درخواست های بین ۵ تا۱۰ عنوان کتاب حداکثر تا ۷۲ساعت کاری، و بقیه نیز به همین تناسب به مشتری اعلام می شود. این میزان زمان لازم برای پاسخ به شما بدین دلیل است که معمولاً تیم یابش بررسی های متعددی بر روی درخواست شما صورت میدهد تا مناسبترین و درست ترین پاسخ به شما ارائه شده و از حداکثر دسترسی استفاده شده باشد.

  • ثبت درخواست ها برای سازمان ها آیا نیاز به عقد قرارداد یا تفاهم نامه دارد؟

خیر الزامی به این موضوع وجود ندارد . یابش به سادگی با کاربران خود در ارتباط است اما در عین حال  وابسته به نیاز سازمان نیز  امکان قرارداد و یا تفاهم نامه نیز وجود دارد، نماینده سازمانی (معمولا از واحد کتابخانه و یا معاونت پژوهشی و …)  می تواند بصورت دوره ای (مثلا ماهیانه، فصلی و …) بابت کتب دریافتی فاکتور دریافت، و وجه را پرداخت نماید و نیازی به پرداخت مورد  به مورد سفارشات نیست.

  • چگونه خودمان میتوانیم یک کتاب در فرمت  غیر پی دی اف را به پی دی اف تبدیل کنم ؟

نرم افزارها و سایت های آنلاینی برای این منظور وجود دارد که میتوان به سادگی از آنها بهره برد مانند :

https://document.online-convert.com/convert-to-pdf

  • آیا یابش کتاب رایگان هم ارائه می دهد؟

بله . با مراجعه به کتابخانه یابش به آدرس  lib.yabesh.ir/books میتوانید از بیش از یک و نیم میلیون عنوان کتاب الکترونیکی رایگان بهره مند باشید.

  • آیا یابش فراداده ی کتاب ها (متادیتا) ارائه می دهد؟

بله . این خدمت به مشتریانی که لیست کتاب درخواست داده یا در یک زمینه موضوعی خاص اقدام به دریافت عناوین متعدد کتاب مینمایند داده میشود . بدین صورت که علاوه بر ارائه فایل کتب ارائه شده ، یک فایل اکسل از ویژگی های کتابخشناختی مهم شان نیز در قالب اکسل داده می شود که موجب تسهیل واریز در کتابخانه دیجیتال نیز می شود.

  • در کتابخانه ی ما کتاب های دیجیتال موجود است. آیا یابش خدمات متادیتای آن ها را بما میدهد؟

بله تهیه متادیتا منابع آرشیوی شما بخش کوچکی از خدماتِ ما محسوب می شود. البته لازم به توضیح است که برای تامین فراداده­ی کتابهای فارسی شماره کتابشناسی ملی و برای کتب غیرفارسی  شابک (ISBN) ضروری است .

  • آیا یابش نرم افزار کتابخانه دیجیتال نیز ارائه می دهد ؟

بله یابش در سالهای اخیر اقدام به طراحی و ارائه نرم افزار تخصصی و قدرتمند کتابخانه دیجیتال با نام dspace فارسی نموده که با استقبال فراوانی از سوی سازمان ها ، دانشگاه ها و شرکت های بزرگ داخلی مواجه شده است.

خدمات مشاوره و واریز دیتا ، پشتیبانی و بروزرسانی نیز از خدمات دیگر یابش برای کتابخانه های سازمانی است.

  • ابزارهای کتاب چیستند؟

ابزارهای کتاب پایگاه ها و وب سایت های آنلاینی هستند که به کاربران و کتابداران کمک می کنند، تا برای دست یابی به نیازمندی های خود اعم از اصل کتاب، فراداده های کتاب و … از آن ها استفاده کنند. ما در یابش یک صفحه ی اختصاصی برای این ابزارها تعبیه کرده ایم.

  • نمونه فرمت های مختلف کتاب های الکترونیکی را میتوانید بصورت یکجا و از طریق دانلود لینک ذیل مشاهده فرمایید :

 

انواع فرمت های کتاب های الکترونیکی (دیجیتالی)

http://cdn.yabesh.ir/@YaBeSH.ir/@Other%20Ebooks/Format.rar