پایگاه اطلاعاتی کاکرین لایبرری

همکار یابش - مثنوی۱۳۹۹-۱۱-۱۹بازدید ۲۹۳۵
Posted on

پایگاه اطلاعاتی کاکرین لایبرری

معرفی پایگاه اطلاعاتی کاکرین Cochranelibrary

پایگاه اطلاعاتی کاکرین چیست؟

پایگاه اطلاعاتی کاکرین مجموعه ای از پایگاه های اطلاعاتی است که در زمینه ارائه اطلاعات شواهدمحور با موضوع مراقبت های بهداشتی و پزشکی فعالیت می کنند و توسط انتشارات وایلی ارائه می شود. این پایگاه اطلاعاتی با بررسی سیستماتیک منابع موجود در زمینه مراقبت های بهداشتی اقدام به ارائه اطلاعات سیستماتیک مورد نیاز کاربران می نماید.

تاریخچه کاکرین:

پایگاه اطلاعاتی کاکرین که در ابتدا با نام Cochrane Collaboration معرفی شد در سال ۱۹۹۳ توسط Lain Chalmers  به منظور بررسی سیستماتیک همه کارآزمایی های تصادفی و کنترل شده در زمینه مراقبت های بهداشتی در انگلستان ایجاد شد. همچنین در سال ۱۹۹۸ به منظور تسهیل در زمینه تصمیم گیری های اقتصاد سلامت و پزشکی مبتنی بر شواهد گروه ویژه روش های اقتصادی کاکرین شروع به کار کرد. در سال ۲۰۰۴ نیز گروه اقتصادی کمپبل نیز به این مجموعه اضافه شد و به همکاری با یکدیگر در این زمینه تا به امروز ادامه دادند.

در سال ۲۰۱۳ این سازمان طی یک سرمقاله از تلاش های خود در زمینه آموزش بهداشت در کشورهای در حال توسعه یک گزارش ارائه داد و این امر را یکی از محورهای اصلی فعالیت خود بشمار آورد. همچنین در سال ۲۰۱۷ طی یک مقاله از مزایای استفاده از روش های کارآزمایی کنترل تصادفی سازی شده به جای سایر روش های آزمایشی نام برد و آن را به عنوان یکی از روش شناسی های مطالعاتی کاکرین معرفی نمود.

پوشش موضوعی کاکرین:

پایگاه اطلاعاتی کاکرین به صورت تخصصی بر روی مسائل پزشکی، بهداشتی و درمان تمرکز دارند و طیف وسیعی از موضوعات پزشکی را تحت پوشش خود دارد. از موضوعات مورد توجه کاکرین به رشته های پزشکی همچون آلرژی، اختلالات خونی، گوارش و کبد، اختلالات ژنتیکی، زنان و زایمان، مراقبت از نوزادان، عصب شناسی، ارتوپد و تروما، سرطان، سلامت کودکان، طب مکمل، بهداشت و ایمنی در کار، آموزش حرفه ای بهداشت، قلب و گردش خون، درد و بیهوی، بارداری و زایمان، سلامت عمومی، بیماری عفونی، دندانپزشکی، مشکلات رشدی روانی و اجتماعی، بیماری های کلیه، باروری، روماتولوژی، اختلالات پوستی، مصرف مواد مخدر و الکل، اورولوژی، زخم ها و عفونت ها، سلامت روان، گوش و حلق و بینی، سیستم های بهداشتی، غدد درون ریز و چشم پزشکی اشاره نمود.

پوشش زبانی کاکرین:

پایگاه اطلاعاتی کاکرین در راستای آموزش کشورهای در حال توسعه و به منظور دسترس پذیری هر چه بیشتر منابع اطلاعاتی خود محتوای موجود در پایگاه خود را به چندین زبان در دنیا ترجمه و برای کاربران مختلف ارائه می دهد. به همین دلیل محققان در سایر کشورهای غیر انگلیسی زبان نیز می توانند به خوبی به منابع اطلاعاتی کاکرین دسترسی داشته باشند.

از جمله زبان های ارائه شده توسط کاکرین به مواردی همچون چینی، کروات، اسپانیایی، هلندی، فارسی، فرانسوی، آلمانی، هندی، مجارستانی، اندونزیایی، ژاپنی، کره ای، مالایی، لهستانی، پرتغالی، رومانیایی، روسی، تایلندی و زبان های دیگر اشاره نمود. در حال حاضر کاکرین بیش از ۴۹۰۰۰ ترجمه از رکوردهای اطلاعاتی خود را ارائه داده است.

پایگاه های اطلاعاتی کاکرین:

کتابخانه الکترونیکی کاکرین خود دارای پایگاه های اطلاعاتی متفاوتی است که هر کدام بخشی از ارائه اطلاعات را بر عهده دارند. این پایگاه های اطلاعاتی با عناوین متفاوت وظایف اطلاعاتی متفاوتی نیز دارند که عبارتند از:

  1. Cochrane Database of Systematic Reviews: پایگاه داده بررسی های سیستماتیک کاکرین با صورت خلاصه CDSR  تلاش می کند تا تمامی شواهد تجربی در یک آزمایش یا کارآزمایی بالینی را شناسایی، ارزیابی و ترکیب نماید تا معیارهای واجد شرایط و ازپیش تعیین شده را برای پاسخ به یک سوال تحقیقی خاص را به دست آورد. این معیارها به منظور دستیابی به قابل اعتمادترین یافته ها برای به حداقل رساندن سوگیری در نتایج آزمایش ها توسط محققان بسیار مهم است. انواع بررسی های سیستماتیک کاکرین شامل بررسی های مداخله ای، بررسی دقت تشخیص، بررسی های پیش آگهی، ترکیب شواهد کیفی، بررسی های روش شناسی، مرور اجمالی بررسی ها، بررسی های سریع و بررسی های نمونه های اولیه است.
  2. Cochrane Central Register of Controlled Trials: ثبت مرکزی کارآزمایی های بالینی کنترل شده یا CENTRAL  یک پایگاه داده غنی از گزارش های کتابشناختی کارآزمایی های تصادفی شده کنترل شده است که فعالیت خود را از سال ۱۹۹۶ آغاز کرده است. این پایگاه به منظور دستیابی به شواهد با کیفیت بالا بسیار معتبر است و به محققان کمک میکند تا بهترین شواهد موجود را برای پاسخ سریعتر به سوالات خود بیابد. بررسی های CENTRAL به صورت ماهانه منتشر می شوند. این پایگاه شامل بیش از دو میلیون رکورد است که بسیاری از آنها از پایگاه های معتبری همچون پابمد، امبیس، سیناهل و سایر منابع معتبر جمع آوری شده اند.
  3. Cochrane Clinical Answers: پاسخ های بالینی کاکرین یا CCA یک نقطه ورود عالی برای دستیابی به تحقیقات و بررسی های دقیق کاکرین است. این پایگاه اطلاعاتی با مشارکت کاکرین و وایلی از سال ۲۰۱۸ فعالیت خود را آغاز نمود و به عنوان بخشی از مجموعه پایگاه های داده در دسترس همه کاربران کاکرین قرار گرفت. هر CCA شامل یک سوال بالینی، یک پاسخ کوتاه و داده هایی برای نتایج حاصل از مرور کاکرین است که توسط یک متخصص مراقبت پزشکی تولید می شود.

PICO  چیست؟ 

PICO مخفف چهار مولفه است که در پاسخ به یک سوال پزشکی در کاکرین ارائه می شود. این مولفه های به کاربران کمک میکند تا تعیین کنند که چه کسی، چه چیزی، چه زمانی، کجا و چگونه یک سوال تحقیقاتی مبتنی بر شواهد را پاسخ می دهد. این مولفه ها به طور گسترده در مراقبت های بهداشتی مبتنی بر شواهد به عنوان یک استراتژی برای تعریف معیارهای مرور، فرمول بندی سوالات و استراتژی های جستجو و برای توصیف مطالعات استفاده می شود. ۴ مولفه PICO عبارتند از:

  • Patient, Population or Problem: بیمار، جمعیت یا مشکل که شامل ویژگی های بیمار یا جمعیت مورد بررسی و شرایط ویژه آنان است.
  • Intervention : مداخله مورد نظر برای این بیمار یا جمعیت چیست؟
  • Comparison: مقایسه یا جایگزین مداخله ( مانند دارونماها، داروهای ترکیبی، جراحی) چیست؟
  • Outcome : نتیجه این بررسی مانند پیامدهای آن ( کیفیت زندگی، تغییر وضعیت بالینی، عوارض جانبی) چیست؟

پادکست های کاکرین یک خدمت ویژه:

پادکست های کاکرین جدیدترین شواهد بروز از پایگاه های داده سیستماتیک کاکرین را در قالب صوتی در کمتر از ۵ دقیقه برای کاربران ارائه می دهد. به این وسیله محققان و متخصصان علوم پزشکی می توانند در هر کجا که هستند به تحقیقات جدید دسترسی داشته و در کمترین زمان ممکن آنها را بررسی نمایند. هر پادکست خلاصه ای کوتاه از مرورهای اخیر کاکرین است که توسط نویسندگان برجسته ارائه شده است و راهی سریع و آسان برای همگام شدن با آخرین بررسی های ارائه شده است.

روش های دسترسی به کاکرین:

  1. استفاده از دسترسی های دانشگاهی و موسسات پژوهشی دارای دسترسی به کاکرین که با مراجعه به کتابخانه هر دانشگاه و بررسی آن امکان پذیر است.
  2. خرید اکانت اختصاصی از شرکت های داخلی مانند یابش که دسترسی مستقیم به کاکرین را امکان پذیر می سازد.

وب سایت اصلی کاکرین

Cochrane Library

 

اپلیکیشن های موبایلی کاکرین

منبع

https://www.cochranelibrary.com/about

این پست چقدر برای شما مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز ۱ / ۵٫ تعداد امتیاز: ۱

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

اشتراک گذاری این مطلب:
مطالب مرتبط: