معرفی نرم افزار Atlas.ti اطلس تی آی

همکار یابش - زنگنه۱۴۰۳-۰۳-۰۵بازدید ۶۱۰
Posted on

معرفی نرم افزار Atlas.ti اطلس تی آی

نرم افزار اطلس تی آی چیست؟

نرم افزار اطلس تی آی  Atlas.ti  از دسته نرم افزارهای تحلیل آماری برای داده‌های کیفی است. اطلس تی آی  نرم افزاری قدرتمند برای روش تحقیق کیفی و کدگذاری و تجزیه و تحلیل متون، یادداشت‌های میدانی، نوشتن مرور ادبیات، ایجاد نمودارهای شبکه و تجسم داده‌ها استفاده شود. در جامعه علمی، اثبات گرایان تنها پدیده های عینی و کمی را قابل مطالعه و بررسی می دانستند اما بعدها تفسیرگرایان شناسایی، بررسی و اکتشاف پدیده های غیرکمی با نگاه علمی را الزامی دانستند. اما در نهایت پژوهشگران به دنبال تفسیرهای کلی و تحلیل های کل نگرند و این موضوع از طریق پژوهشهای کیفی محقق می گردد. مطالعه، تحلیل و تفسیر داده های حاصل از مطالعات کیفی بدون نرم افزار از دقت، سرعت و اعتبار پایین تری برخوردار است. بنابراین پژهشگران جهت صرفه جویی در زمان، اعتبار کار خود، و قدرت تحلیل خوب نرم افزارهای آماری برای داده های کیفی برای تحلیل داده های کیفی خود ترجیح می دهند از این نرم افزارها استفاده کنند. نرم‌افزار اطلس تی آی یکی از بهترین و مشهورترین نرم‌افزارهای تحلیل داده‌های کیفی است که امکان ورود داده‌های کیفی به زبان فارسی و تحلیل آن‌ها نیز در این نرم‌افزار فراهم شده‌است. این نرم افزار با هدف سیستماتیک کردن فرایند آنالیز داده‌های پیچیده و بدون ساختار ارائه شده‌است. . این نرم افزار توسط محققان در زمینه های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد و از داده ها در قالب های متنی، گرافیکی، صوتی، تصویری و مکانی پشتیبانی می­ کند. برنامه با ارائه قابلیت­‌های مختلفی سعی می‌کند تا داده‌های ساختارمند و سازمان‌یافته‌ای را از انبوه اطلاعات بدون ساختار استخراج کند.

تاریخچه نرم افزار اطلس تی آی

نمونه اولیه اطلس تی آی توسط توماس موهر Thomas Muhr در دانشگاه فنی برلین در چارچوب پروژه ATLAS (1989-1992) توسعه یافت. اولین نسخه تجاری اطلس تی آی در سال ۱۹۹۳ توسط شرکت “Scientific Software Development” و بعدها ATLAS.ti Scientific Software Development GmbH به بازار عرضه شد. بنیانگذاران اطلس تی آی ریشه های روش شناختی آن را تا حدی به نظریه زمینه ای و تحلیل محتوا نسبت داده اند.

کاربردهای نرم افزار اطلس تی آی

اطلس تی آی از مکان یابی، کدگذاری، برچسب گذاری و حاشیه نویسی ویژگی ها در بدنه داده های بدون ساختار پشتیبانی می کند. برای تحلیل داده‌های حاصل از روش‌های تحقیق کیفی نظیر مصاحبه عمیق، مصاحبه گروه‌های متمرکز، مشاهده مشارکتی، تحلیل محتوای کیفی، نشانه شناسی و تحلیل گفتمان رسانه‌ای مختلف نظیر کتاب، روزنامه، فیلم، عکس، موسیقی، سخنرانی و … می‌توان از نرم‌افزار اطلس.تی آی استفاده کرد.

داده هاي متني: در قالب متني و مواردي مانند Pdf ،PowerPoint و Excel مي توانند مستقيما مورد استفاده قرار بگيرند.

داده هاي تصويري: بيش از ۲۰ قالب تصويري مانند JPG,BMP

داده هاي چند رسانه اي: از قالب هاي صوتي تصويري كاربردي ويندوز همچون MCI بهره مي گيرد(بايد MCI نصب شود و سپس با ATLAS.ti تركيب گردد.

قابلیتهای نرم افزار اطلس تی آی

برنامه اطلس قادر است داده‌های استخراج شده را اولویت بندی کند، به آنها وزن بدهد و رابطه بین این داده‌ها را از طریق تکنیک‌های گرافیکی به زیبایی نمایش دهد. این برنامه توسط محققین رشته‌های مختلف از جمله جامعه شناسی، هنر، معماری، ارتباطات، جرم شناسی، اقتصاد، علوم آموزشی، مهندسی، مطالعات انسان شناسی، مطالعات مدیریتی، بازاریابی، مدیریت کیفیت و … استفاده می‌شود. اطلس تی آی تمامی اسناد و اطلاعات شما را اعم از یادداشت‌ها، فایلهای صوتی، تصاویر، ویدیوها و … را نگهداری می کند.

  • کارایی فوق العاده در کنار روش کار ساده
  • قابلیت تحلیل کیفی داده‌های متنی، تصویری، صوتی و ویدئویی
  • امکان تحلیل کیفی داده‌های آنلاین و نیز داده‌های برنامه‌ی Google Earth
  • تجزیه و تحلیل دقیق داده‌های کدگذاری‌شده
  • قابلیت برنامه‌نویسی خودکار
  • مدل‌سازی تصویری از داده‌ها  با کمک یک رابط بصری ساخته شده برای تحقیقات کیفی
  • پشتیبانی از زبان فارسی (البته در برخی موارد مشکلاتی دارد)
  • امکان خروجی گرفتن از پروژه به عنوان XML، CSV، HTML
  • یک‌پارچه بودن ابزار تبدیل PDF با برنامه
  • ارائه‌ی آموزش‌های کار با برنامه به همراه مثال‌های مختلف
  • طیف گسترده ای از ابزارهای تجزیه و تحلیل مبتنی بر هوش مصنوعی را برای کمک به موفقیت شما ارائه می دهد.
  • کدنویسی سریع و آسان با هوش مصنوعی. ویژگی کدگذاری خودکار هوش مصنوعی اطلس تی آی از مدل GPT OpenAI استفاده می‌کند که می‌تواند زبان طبیعی را در سطحی شبیه انسان درک کند. فراتر از متن کاوی، این ابزار تجزیه و تحلیل پیشگامانه با کاهش شدید زمان کلی کدنویسی و تجزیه و تحلیل، کاربران را در همه زمینه های کاری توانمند می کند.
  • تجزیه و تحلیل داده های قدرتمند با پیش برنده خودکار. هوش مصنوعی و ابزارهای یادگیری ماشین اطلس تی آی یافتن بینش در پروژه تحقیقاتی شما را آسان می کند. ابزارهای تجزیه و تحلیل داده های کیفی مانند تجزیه و تحلیل احساسات و نظرات کاوی می توانند تجزیه و تحلیل متن را در چندین سند انجام دهند تا پروژه های بزرگ را سریعتر و روشن تر تجزیه و تحلیل کنند.احساسات را با تجزیه و تحلیل احساسات درک کنید.
  • نمودارهای میله ای، نمودارهای سانکی، ابرهای کلمه و تجسم شبکه به شما کمک می کند تا مضامین و الگوهای داده را برای بینش قوی و دقیق شناسایی کنید.
  • امکان ایجاد ابر کلماتWord Cloud: کمک میکند از سردرگمی نجات پیدا کنید و روی موارد مهم تمرکز کنید.
  • هوش مصنوعی مکالمه ای: نحوه تعامل با داده های خود را از طریق مکالمه طبیعی متحول کنید. ویژگی آزمایشی هوش مصنوعی مکالمه اطلس تی آی برای نسخه تحت وب ATLAS.ti Web به شما امکان می دهد با استفاده از یک چت ربات هوشمند هوش مصنوعی، اطلاعات کلیدی را از اسناد خود جستجو، شفاف سازی و استخراج کنید.
  • جستجوی هوشمند: به جای جستجوی تک تک کلمات، می‌توانید مستقیماً مترادف‌ها و تمام اشکال عطف شده آنها را جستجو کنید یا از عبارات منظم استفاده کنید تا جستجوی خود را دقیقاً مطابق با نیازهای خود پیش ببرید.
  • آکادمی اطلس تی آی: یک منبع خوب با برخی مباحث رایگان از وبینارها و کارگاههای آموزشی خوب(تمام مباحث رایگان نیست.)
ابرکلمات در نرم افزار اطلس تی آی
 

دانلود و روش نصب نرم افزار اطلس تی آی

سیستم موردنیاز برای نرم افزار اطلس در ویندوز:

پردازنده ۶۴ بیتی و رقم حداقل ۴گیگا بایت(رم ۸-۱۶ توصیه می شود.)

سیستم موردنیاز برای نرم افزار اطلس در مک:

پردازنده اینتل Intel یا Apple Silicon و حداقل ۴ گیگابایت رم. سیستم عامل: macOS 11 Big Sur یا بالاتر.

این نرم افزار در حال حاضر برای ویندوز Windowsو مک Mac و از طریق یک پورتال Cloud مبتنی بر وب(مرورگر) در دسترس است.

نسخه رایگان نرم افزار اطس تی آی برای ویندوز، مک و نسخه وب برای مرورگر

در نسخه رایگان تا پنج روز (استفاده فعال) در یک دوره ۲۰ روزه بدون محدودیت در دسترس شماست.

اما به جز نسخه شرکت اصلی می توانید در گوگل سرچ کنید و از نسخه های ارائه شده توسط سایتهای ایرانی نسخه منطبق با سیستم کامپیوتری خود را دانلود کنید. در حال حاضر آخرین ویرایش نرم افزار نسخه ۹ می باشد.

فایل نصبی نرم افزار اطلس
 

بعد از دانلود برنامه، فایل نصبی(فایل با پسوندexe) را کلیک کنید تا نصب شود. یادتان باشد دسترسی نرم افزار به اینترنت را قطع کنید.

نسخه آزمایش شامل چه مواردی است؟

نسخه آزمایشی رایگان اطلس تی آی دسترسی کامل به تمام ویژگی‌های اطلس تی آی در نسخه‌های مک، ویندوز و وب را بدون هیچ محدودیت قابل توجهی تا پنج روز در یک دوره ۲۰ روزه ارائه می‌دهد. این دوره به شما امکان می دهد تا به طور کامل قابلیت های اطلس تی آی و سهولت استفاده در پروژه های تحقیقاتی خود را کشف کنید.

آیا در طول دوره آزمایشی محدودیتی وجود دارد؟

در حالی که شما به طیف وسیعی از ویژگی‌های اطلس تی آی دسترسی کامل خواهید داشت، محدودیت‌های جزئی وجود دارد، به ویژه در مورد عملکردهای مبتنی بر هوش مصنوعی ما که هنوز در بتا هستند. در طول دوره آزمایشی به کدنویسی هوش مصنوعی و خلاصه‌های هوش مصنوعی دسترسی رایگان خواهید داشت، اما لطفاً توجه داشته باشید که برای تجزیه و تحلیل محدودیت کلمات وجود دارد. با استفاده از کدنویسی هوش مصنوعی می توانید اسناد را با ۶۰۰۰ تا ۱۲۰۰۰ کلمه تجزیه و تحلیل کنید. برای به حداکثر رساندن استفاده از کدنویسی هوش مصنوعی در طول دوره آزمایشی، توصیه می کنیم با اسناد کمتر از ۵۰۰ کلمه کار کنید.

بعد از دوره آزمایشی چه اتفاقی می افتد؟

پس از اتمام زمان استفاده از نسخه آزمایشی می توانید با انتخاب طرحی که به بهترین وجه با نیازهای شما مطابقت دارد یا صرفاً به استفاده از نسخه آزمایشی اطلس تی آی خود پایان دهید. پروژه‌های شما تا زمانی که تصمیم به ارتقاء نگیرید، در قالب فقط مشاهده در دسترس خواهند بود.

پس از انقضای آزمایشی، نرم‌افزار به صورت پیش‌فرض روی یک نسخه محدود تنظیم می‌شود که به شما امکان می‌دهد پروژه‌ها را با هر اندازه مشاهده کنید و پروژه‌هایی با اندازه محدود ایجاد و استفاده کنید (۱۰ سند، ۵۰ نقل قول، ۲۵ کد، ۲ یادداشت). اگر قبلاً مجوز فعال داشته باشید یا قبلاً نسخه آزمایشی آن را فعال کرده باشید، نسخه آزمایشی جدیدی دریافت نمی شود.

منوهای نرم افزار اطلس تی آی

محيط نرم افزار شامل چند منوی اصلی، زیر منوها (به شکل نوار ابزار) و یک نوار به نام Explore  و بخش سفید نرم افزار که جهت بصری سازی داده ها است که فضای بیشتر محیط نرم افزاربه این بخش اختصاص داده شده است.عکسهای زیر از نسخه ۸ نرم افزار تهیه شده است.

  • منوی اصلی

File, Home, Search Project, Analyze, Import & Export, Tools& Support

  • زیر منوها (نوار ابزار)

زیر منوهای File

منوی Fileدر نرم افزار اطلس تی آی
 

در قسمت فایل مانندبسیاری از برنامه های کاربردی مثل ورد گزینه های مشابهی وجود دارد اماکمی هم تفاوت وجود دارد که در اینجا فقط گزینه های متفاوت توضیح داده می شود. در قسمت Snapshot می توانید یک عکس از وضعیت جاری پروژه خود داشته باشید. در بخش Merge نیز می توانید پروژه های مختلف را با توجه به هدف کارتان با هم ترکیب و به یک پروژه واحد تبدیل کنید. در قسمت Export نیز می توانید پروژ ه ها و یا داده ها را به دیگر نرم افزارهای تحلیل کیفی مثل مکس کیودا صادر کنید(خروجی بگیرید). تنظیمات برنامه نیز در بخش  Aption وجود دارد.

زیرمنوهای Home

منوی Home در نرم افزار اطلس تی آی
 

در بخش New می توان یک سند اضافه کرد و یا مدخل های جدیدی ایجاد کرد. در بخش Navigator می توان اسناد، نقل قول ها، کدها، یادداشت ها و … را دید. درزیر منوی Project می توان نظرات(کامنت) را ویرایش کرد. در زیر منوی Manager می توان تمام موارد از جمله: اسناد، نقل قول ها، کدها، یادداشتها، شبکه ها، لینک ها و … را مدیریت کرد.

 زیر منوی Search Project

منوی Search Project در نرم افزار اطلس تی آی
 

همانطور که در تصویر مشخص است. چهار زیر منو در این بخش قرار داده شده است. در زیر منوی Scope اسناد، یادداشت ها، کدها، گروه کدها و گروه شبکه، نقل قول ها، پیوندها، پیوندهای کدها و گروه اسناد و یادداشت ها با یک مربع در کنارشان برای انتخاب قرارداده شده است. اگر مربع را انتخاب کنید، در محاسبات و تحلیل ها آن گزینه ها دیده می شوند. در بخش Elements چک کردن همه و یا چک نکردن جهت انتخاب وجود دارد. در بخش Aspects  نام ، محتوا و نظرات(کامنتها) قرار گرفته است که می توانید انتخاب کنید. در بخشSearch نیز می توانید کلمه، اصطلاح یا کلیدواژه ای را جستجو کنید.

زیر منوی Analyze

 
منوی Analyze در نرم افزاراطلس تی آی
 

در این زیر منو چهارگزینه Tools, Co-Occurrence, Cross Tabulaton, Reliability جهت تحلیل داده ها قرار داده شده است. این چهار گزینه برای ساختQuery، موضوع همرخدادی، و پایایی داده ها کمک می کنند.

زیر منوهای Import& Export

منوی Import& Export در نرم افزار اطلس تی آی
 

در این بخش نیز با دو گزینه ورود داده ها و خروجی گرفتن از داده ها می توانید داده ها را به نرم افزار وارد کنید یا برای دیگر محیط های نرم افزار از آنها خروجی مناسب بگیرید

زیر منوهای Tools & Support

منوی Tools & Support در نرم افزار اطلس تی آی

در این بخش  نیز می توانیدکاربران را مدیریت کنید. یا بین دو حساب کاربری به راحتی جابجا شوید. لینکهای مفید قرار بدهید. پیشنهاد بفرستید یا گزارش مساله ای را انعکاس بدهید.

منابع آموزشی نرم افزار اطلس تی آی

علاوه بر این با جستجو در گوگل می توانید آموزشهای متنی، ویدیویی در آپارات یا یوتیوب ببینید. چند مورداز این آدرس ها در زیر آمده است:

https://atlasti.com/video-tutorials

نرم افزارهای مشابه

در حال حاضر سه نرم‌افزار معروف جهانی در تحلیل کیفی وجود دارد.این سه ATLAS.ti، NUD.IST یا NVivo و نرم‌افزار مکس کیودا MAXqda هستند. این سه نرم‌افزار بسیار شبیه یکدیگر هستند و تقریبا کارهای مشابهی را در تحلیل کیفی انجام می‌دهند. اما محیط نرم‌افزار ATLAS.ti بسیار ساده تر از دو نرم‌افزار دیگر است و شیوه‌های نمایش اطلاعات و نصب نرم‌افزار در آن ساده تر است.

در حال حاضر ورود داده هاي كيفي به زبان فارسي، در هر سه نرم افزار قابل اجرا مي باشد اما تحليل آنها فقط در نرم افزار Ti Atlas امكان پذير است. بنا بر اين اگر قصد داريد نتايج پژوهش خود را به زبان فارسي گزارش كنيد فقط از نرم افزار Ti Atlas استفاده كنيد

Nvivo : این نرم افزار آماری مستندات جامع، آموزش های ویدئویی و جامعه کاربری پررونقی را ارائه می دهد که می تواند برای کاربران جدیدی که به دنبال کمک هستند مفید باشد. اطلس. ti منابع یادگیری مختلف و یک جامعه کاربری مفید را نیز ارائه می دهد، اما ممکن است در مقایسه با Nvivo منابع کمی کمتری داشته باشد.

منابع

 https://www.academia.edu/6966284/%D8%AE%D9%84%D8%A7%D8%B5%D9%87_%D8%A2%D9%85%D9%88%D8%B2%D8%B4_%D9%86%D8%B1%D9%85_%D8%A7%D9%81%D8%B2%D8%A7%D8%B1_%D8%A7%D8%B7%D9%84%D8%B3_%D8%AA%DB%8C_%D8%A2%DB%8C_%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C_%D8%AA%D8%AD%D9%84%DB%8C%D9%84_%D8%AF%D8%A7%D8%AF%D9%87_%D9%87%D8%A7%DB%8C_%DA%A9%DB%8C%D9%81%DB%8C_%D8%B4%D9%85%D8%A7%D8%B1%D9%87_1_A_Concise_and_Applicable_Introduction_on_Atlas_Ti_A_Software_for_Qualitative_Data_Analysis_No_1_ _

https://en.wikipedia.org/wiki/ATLAS.ti

این پست چقدر برای شما مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز ۳٫۳ / ۵٫ تعداد امتیاز: ۳

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

اشتراک گذاری این مطلب:
مطالب مرتبط:
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *