تولد گوگل اسکالر (منبع):
“انوراگ آچاریا در اواسط دهه ۱۹۸۰ در دوره لیسانس در هندوستان مجبور شد برای دانشمندان نامه بنویسد، زمانی که مقالاتی را که می خواست پیدا نمی کرد.” این خاطره ای است که مهندس کامپیوتر را با زبان نرم می خنداند.
آچاریا در گوگل کار می کند و در حال ایجاد ابزار جستجویی است که هدف آن انتخاب اول برای همه از دانشجویان هندی گرفته تا اساتید ایرانی است. او میگوید: «من میخواهم آن را به مکانی تبدیل کنم که میتوان برای اطلاعات علمی در همه زبانها و رشتهها به آنجا رفت. و او آزادانه اعتراف می کند که این جاه طلبی «ساده است برای بیان، اما دستیابی به آن مشکل».
برای افراد عمومی، که به دنبال یک مقاله علمی یکباره هستند، Google Scholar ایده آل است. دسترسی به آن رایگان است و استفاده از آن مانند موتور جستجوی اصلی Google آسان است. اما برای دانشگاهیان با دسترسی به منابع اختصاصی کتابخانه، چرا باید تغییر ایجاد کرد؟ اکثر دانشمندان برای یافتن مقالات به موارد دلخواه آزمایش شده و قابل اعتماد، از جمله پایگاه های داده موضوعی خاص مانند مؤسسه ملی بهداشت ایالات متحده PubMed یا سیستم داده های اخترفیزیک ناسا، تکیه می کنند.
از زمان راه اندازی GS در November 20, 2004 توسط آچاریا و ورستک، (Anurag Acharya and his Google colleague Alex Verstak co-founded Google Scholar in 2004. ) آن ها لحظات متفاوتی را تجربه کرده اند. حتی یک کتابدار به دنبال پیشرفت موتور جستجو Google Scholar، وبلاگی را راه اندازی کرده است. اگرچه مطالعات دقیقی وجود ندارد، بسیاری از کتابداران گزارش می دهند که اعضای هیئت علمی و دانشجویان شروع به استفاده از موتور جستجو کرده اند. برخی گمان می کنند که Scholar جایگزین ابزارهای جست و جوی جاافتاده تر و پرهزینه تر خواهد شد. ارقام ناشران دانشگاهی همچنین نشان میدهند که استفاده از Scholar به سرعت در حال رشد است: در حال حاضر ترافیک آنلاین بیشتری را نسبت به هر موتور جستجوی علمی چند رشتهای دیگر به وبسایتهای Nature هدایت میکند.
خانم فلوگل، عصب شناس در موسسه نوروبیولوژی مکس پلانک در مارتینسرید، آلمان و یک کاربر معمولی PubMed، شروع به استفاده از Scholar کرده است. او میگوید که این موتور را زمانی مفید میبیند که کاملاً مطمئن نیست به دنبال چه چیزی است. نتایج جستجو شامل پیوندهای استنادی به مقالات دیگر است، بنابراین او پیوندها را تا زمانی که چیز جالبی بیابد دنبال می کند – عملکردی که پابمد، که نقل قول ها را ردیابی نمی کند، نمی تواند ارائه دهد. خانم فلوگل می گوید: «من مسیر استناد را دنبال می کنم و به مقالاتی می رسم که انتظارش را نداشتم. “من منابعی را به این طریق پیدا کرده ام که در غیر این صورت نمی یافتم.”
این ردیابی استناد، Google Scholar را در رقابت مستقیم با موتورهای جستجوی مبتنی بر هزینه که توسط ناشران علمی سنتی به بازار عرضه میشوند، قرار میدهد. تا زمانی که الزویر موتور جستجوی خود را به نام اسکوپوس در سال ۲۰۰۴ راه اندازی کرد، وب آو ساینس، تامسون ساینتیفیک، انحصار ردیابی استناد را داشت. تعداد استنادها به محققان، مؤسسات و مجلات اجازه می دهد تا تأثیر مقالات فردی را در طول زمان دنبال کنند، که منجر به معیارهایی مانند عوامل تأثیر مجلات می شود که آفت و برکت بسیاری از مشاغل دانشگاهی است.
اما بر خلاف Scopus و Web of Science، گوگل اسکالر چیزی بیش از جستجو در متون بررسی شده انجام می دهد. برخی از کاربران این واقعیت را دوست دارند که Scholar در بسیاری از منابع غیر سنتی، از جمله آرشیوهای پیش چاپ، مجموعه مقالات کنفرانس و مخازن سازمانی جستجو می کند، و اغلب نسخه های رایگان مقالات را در وب سایت های نویسنده پیدا می کند. اهمیت این «ادبیات خاکستری» در حال افزایش است، اما هنوز تعریف ضعیفی دارد. عموماً فرض بر این است که Google منبعی را در صورتی علمی میداند که منبع علمی دیگری به آن استناد کند – اما همانطور که انتشار آنلاین تکامل مییابد، این تعریف نیز ممکن است. طرفداران دسترسی بیشتر به ادبیات علمی امیدوارند که گوگل اسکالر، محققان بیشتری را تشویق کند که مقالات خود را در مخازن آنلاین رایگان سپرده گذاری کنند.
گوگل اسکالر از یک فرآیند خودکار استفاده می کند. روبات های نرم افزاری در جستجوی اسنادی که شبیه مقالات علمی هستند، وب را می خزند و سپس از الگوریتم هایی برای حذف اطلاعات مرتبط مانند نویسنده و تاریخ انتشار استفاده می کنند. این فرآیند بسیار ارزانتر و سریعتر است، اما هنوز روزانه بهروزرسانی نمیشود و هیچ بررسی دستی برای حذف موارد تکراری یا تصحیح سوابق طبقهبندیشده اشتباه وجود ندارد.
معرفی موتور جستجوی گوگل اسکالر
گوگل اسکالر یک موتور جستجوی اسناد و مدارک علمی (پایگاه چکیده نامه ای) است که، روشی ساده برای جستجوی گسترده در میان متون پژوهشی ارائه میدهد. در انواع مدارک و منابع مانند مقالهها، پایاننامهها، کتابها، چکیدهها،پتنت ها، رفرنس ها و احکام دادگاه جستجو کنید.
اسکالر، پایگاه دادۀ تحت نظارت انسان، نیست. بلکه یک موتور جستوجو مربوط به کل فضای وب است که نتایج را بر اساس معیارهای خاص و به صورت خودکار فراخوانی کرده و نمایش میدهد. معیار علمی بودن نتایج گوگل اسکالر، معمولا استنادات منابع به یکدیگر و ارسال اطلاعات وبسایت ناشران به گوگل اسکالر است .
حوزههای موضوعی تحت پوشش گوگل اسکالر شامل انواع مختلفی از منابع مانند؛ مجموعۀ مقالات کنفرانسها، کتابها و گزارشهایی است که ممکن است در پابمد، اسکوپوس . وبآوساینس نمایه نمیشوند.
نقاط قوت و مزیت های گوگل اسکالر:
- رایگان بودن،گستردگی، سریع بودن و در دسترس بودن
- ارتباط سریع نتایج با نسخه های رایگان تحت وب مدارک
- با توجه به اینکه گوگل اسکالر متن کامل مقالات را جستوجو میکند، میتوانید به اطلاعاتی که لزوماً در استناد یا چکیدۀ مقاله نیستند، دست یابید، بهعنوان مثال، اطلاعات جزئی مربوط به روششناسی مقالۀ مجلات در گوگل اسکالر قابل بازیابی است.
- ارتباط با گوگل پتنت و جستجو در منابع آن
- ارتباط با گوگل بوک و جستجو در منابع آن
۶٫ بعضی گزینه های مرسوم در گوگل نیز اینجا کار میکند مانند Site: …. که مثلا می توانیم محدود کنیم به منایع دانشگاه MIT.edu ، ساینس دایرکت و یا هر وب سایتی
ضعف های گوگل اسکالر:
۱٫گوگل اسکالر اطلاعات مقالات را از هزاران سایت متفاوت بازیابی میکند، بنابراین اطلاعات در مورد نویسنده، تاریخ، نام مجله و سایر قسمتهای استناد، استاندارد نشدهاند و شاید توسط گوگل و با ماشین، قابل خواندن نباشند. (مانند نتیجه ی معین شده در تصویر زیر، که عنوان نمایش داده شده در نتایج با عنوان اصلی مدرک هم خوانی ندارد)
- گوگل اسکالر پیشنهاد جستوجو بر اساس تاریخ، نویسنده و یا نام مجله را میدهد، اما دقت بازیابی اطلاعات توسط آن کاملاً متفاوت است. نتایج بهطور متقن بر اساس تاریخ طبقهبندی نمیشود.
- ابزارهای جستجو به هیچ وجه قابل مقایسه با ابزارهایی که پایگاه هایی چون اسکوپوس، وب آو ساینس و… در اختیار قرار میدهند نیست.
- ابزارهای فیلتر نتایج نیز همچنین.
- ابزارهای چینش نتایج که بغایت ضعیفند.
- عدم افشاء سیاست ها و مقادیر پایگاه در مقایسه با شفافیت موجود در پایگاه های رقیب
- عدم ارائه ی سیاست های استاندارد پدیرش منایع (از طرفی نقطه ی قوت هم محسوب می شود)
چرا استفاده از گوگل اسکولار برای تحقیقات علمی بهتر از گوگل معمولی است؟
اغلب کاربران حتی هنگام جستجوی منابع علمی به سراغ گوکل کردن می روند، اما گوگل با همه ی گستردگی و امکانات، دنیایی از اطلاعات نالازم را ممکن است برای ما نمایش دهد، از اطلاعات فیک و صفحات زرد و …. برای همین توضیه می شود بدانیم چه زمانی لازم است از گوگل استفاده کنیم و چه زمانی از گوگل اسکالر ه تلاش کرده نتایج فقط علمی را برای ما نمایه کند.
امکانات بخش سایتیشنز گوگل اسکالر:
افراد:
افراد میتوانند برای خود پروفایل داشته باشند و انتشارات علمی خود را در گوگل اسکالر منتشر کنند
https://scholar.google.com/citations?user=SAFuGbMAAAAJ
مؤسسات:
گوگل اسکالر برای موسسات، از روی پروفایل های افراد ثبت نام شده، صفحه ای اختصاصی که شامل فهرست افراد آن موسسه است ایجاد می کند.
https://scholar.google.com/citations?view_op=view_org&org=12493016978831566375&hl=en&oi=io
موضوعات:
اگر بدنبال فهرستی از نویسندگان انتشارات علمی و پژوهشگران، در یک حوزه ی موضوعی خاص علمی هستید گوگل اسکالر برای یافتن آن، به شما کمک می کند.
https://scholar.google.com/citations?hl=en&view_op=search_authors&mauthors=label:inorganic_chemistry
رتبه بندی مجلات آکادمیک:
با توجه به شاخض های علم سنجی که گوگل اسکالر دارد میتوانیم فهرستی از مجلات نمایه شده در اسکالر مشاهده کنیم. این فهرست صد تایی در ۸ دسته بندی موضوعی و ۱۱ زبان انتشار مجلات ارائه می شود.